woensdag 12 januari 2011

Van afvalproblematiek tot Ketinting-project

MOORDRECHT - De informatiedag(21 Aug. 2010) over hulpprojecten op het Molukse dorpje Ihamahu heeft eind augustus vooral bezoekers van Molukse afkomst getrokken. De organisatie had gehoopt dat ook andere inwoners uit Moordrecht zouden komen om te ontdekken hoe de hulpprojecten ervoor staan. Blij is de organisatie wel dat er Molukkers waren die hun roots hebben op andere plaatsen dan Ihamahu.
De organisatie, de stichting IHAMAHU-Initiatives, moest vlak voor de dag van de informatiemiddag behoorlijk improviseren. Twee dagen voor de desbetreffende datum bleek het JWF-gebouw in de Ambonwijk al geboekt te zijn. "Vanwege een fout in de administratie van de beheerder" zo laat Joop Sahetapy van de stichting weten. Ambtenaar Hans Houtman van de gemeente Zuidplas bevestigde dat er een fout was gemaakt, die inmiddels met organisatie is geëvalueerd. De extra kosten komen voor rekening van de gemeente, zo is afgesproken. Vanwege dit misverstand moest de Ihamahu-dag plotseling op zoek naar een andere stek en daarop bood De Zespunt aan de Molenlaan uitkomst. Uiteindelijk kwamen er zo'n zeventig bezoekers uit Moordrecht en andere plaatsen op De Zespunt af.
Daar kregen zij te horen van hulpprojecten, middels gesprekken, foto's en video's. 
Een voorbeeld daarvan is de levering van een computerset voor een schooltje. Moordrechtenaar Charles Hitipeuw heeft deze onlangs naar het eiland gebracht. Charles vertelde daar over.
Een ander hoogtepunt was de presentatie van mevrouw Ada Lilipaly-De Voogt uit Middelburg over het afvalprobleem in Ambon. Met haar recente bezoek aan Ambon, heeft ze ook in Ihamahu een presentatie mogen geven over het afval-projekt. Dit kan een interessante samenwerking opleveren met het afval-project, geïnitieerd vanuit de zusterstadsrelatie Vlissingen-Ambon.
Met de verfrissende bijdrage van jongeren van de derde generatie werd aandacht gegeven aan hun belevenissen. Hanna Latul, Yuri de Keijzer, Robert Hitipeuw en Vincent Vaandrager vertelden hun verhalen aan de hand van foto's en oogstten ontspannen reacties vanuit het publiek. Interessant was hun initiatief om een 'ketinting' te financieren. Een ketinting is een bootje met motor aangedreven voor visactiviteiten in de omliggende wateren. Voor dit initiatief hebben direkt enkele toezeggingen binnengehaald. Met het oog op het feit dat in de toekomst veel meer jongeren naar de Molukken gaan, kan dit initiatief mogelijk anderen op het idee brengen.

Vanwege tijdgebrek kon niet het gehele programma worden afgewerkt, maar geïintersseerden kunnen in november naar een nieuwe ontmoetingsdag over Ihamahu, dan in Breda.

Bron: De Nieuwe Moordrechtse Koerier/ HET KANAAL, week 36, woensdag 8 september 2010.

(....*)Deze zinsnede is bewust weggelaten. Hierin werd vermeld over de verwoesting van Ihamahu tijdens de kerusuhan. Dit is een ernstige fout. We zullen de redaktie van Het Kanaal hierover informeren om zo dit te rectificeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten