donderdag 13 januari 2011

Rapportage WSK Ihamahu-bezoek, okt./nov. 2010

In okt./nov. 2010 is Wim S. Kipuw met familie en vrienden naar Maluku gegaan, waaronder een verblijf in Ihamahu. Hieronder zijn korte rapportage.

Ihamahu 30 jaar later
Na 30 jaar afwezigheid was het weerzien met Ihamahu vooral een ronde van opnieuw kennismaking met familieleden en voortdurend vergelijkingen maken met hoe het er vroeger aan toe ging. Veel is er sindsdien veranderd, waaronder de recent aangelegde ca. 100 m lange houten steiger aan het eind van de Jalan Soa Mahu de zee in. Geruchten deden de ronde dat er een verlenging en vervanging van de aangetaste houten palen aanstaande is. De wegennet in het dorp is redelijk goed. Door de drukte op m.n. de hoofdweg Jalan J.J.Pattiiha zijn om de 150 m polisi tidur(wegdrempels) aangebracht.
De bedrijvigheid speelde zich vooral af op de dusun(akkers) tijdens de pata-cengke(kruidnagelen plukken) seizoen, waardoor de negeri(dorp) overdag uitgestorven leek, uitgezonderd in de weekenden.
Enkele hoogtepunten van mijn korte verblijf in Ihamahu was de overhandiging van de giften t.b.v. de gezonheidszorg en bezoeken aan de lager school in Ihamahu. Met o.a. de Jujaro Mungare(jongeren organisatie) en de Bapak Raja(dorpshoofd) zijn andere initiatieven aan de orde geweest zoals t.a.v. visserij, vrouwen en het milieu.

Paracetamol en bloeddrukmeter
In navolging van een eerdere gift in 2006 aan de regionale Puskesmas(polikliniek) werden 1000 st. paracetamol, een stethoscoop en een bloeddrukmeter overhandigd aan Bapak Raja, Agus Pattiiha, in het bijzijn van zijn naaste medewerkers en leden van de Jujaro Mungare. De artikelen zullen ter beschikking worden gesteld aan de plaatselijke Posyandu(dorps/wijkgerichte gezondheidszorg, voor m.n. kinderen en zwakkeren aan huis). Tevens werden intekenlijsten en enquêteformulieren achtergelaten om na verloop van tijd inzage te hebben op de ontwikkelingen in o.a. de gezondheidszorg in Ihamahu.

Computer SDN. . . . . tien maanden later
Na een eerste onaangekondigde bezoek aan de SDN-Ihamahu(lagere school) om te zien wat o.a. op de computer te zien is, volgde een officiële bezoek. Het resultaat was indrukwekkend.
Sinds februari 2010 wordt wekelijks computerles gegeven aan 21 leerlingen door Bapak Guru(onderwijzer) Ferry Papilaya, aan de hand van 2 computers.
De tweede computer was oorspronkelijk voor gebruik door de onderwijzers.
Gedisciplineerd volgden de leerlingen om de beurt de computerles, waarbij jammer genoeg de wachtenden vervelend voor zich uit staarden. Na de les werden de computers weer naar de bestuursruimte teruggebracht.
Tien maanden na de de eerste computer van Stg. IHAMAHU-Initiatives, is te zien dat ze definitief intrede hebben gedaan in het standaard lessenpakket van de SDN-Ihamahu. De dienstdoende onderwijzers blijven terecht van mening dat primair voldoende aandacht moet blijven voor de basisvakken, gezien de fysieke mogelijkheden van de SDN-Ihamahu.Computerles met Bapa Guru Ferry Papilaya
Overdracht giften aan Bapa Raja Agus Pattiiha(geblokte shirt),
een naaste medewerker en Ate Hehanussa van Jujaro Mungare(in 't zwart)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten